4 iulie, Centrele Europene ale Consumatorilor apără drepturile pasagerilor aerieni în 28 de aeroporturi din Europa

 

4 iulie 2012 –  Centrul European al Consumatorilor din România (ECC România) împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  acordă consultanţă pasagerilor interesaţi de drepturile lor legale şi vor distribui materiale informative despre drepturile pasagerilor, în incinta Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, la terminalul „Plecări” într-o acţiune comună a reţelei ECC-Net.

Odată cu începerea  sezonului estival, pasagerii care pleacă de pe aeroporturi europene trebuie să fie încrezători în drepturile lor în caz de întârzieri ale zborurilor, anulări ale acestora sau pierderi ale bagajelor. Astăzi, în 28 de aeroporturi din spaţiul European, Centrele Europene ale Consumatorilor au fost la dispoziţia cetăţenilor europeni pentru a le oferi consiliere cu privire la drepturile lor de pasageri. Centrele Europene ale Consumatorilor oferă cetăţenilor îndrumare gratuită referitoare la drepturile lor atunci când călătoresc sau fac cumpărături dincolo de graniţe. Acestea pot de asemenea să îi ajute să îşi soluţioneze problemele cu comercianţii din alte state europene (inclusiv Islanda şi Norvegia) atunci când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui.

Vice-preşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, responsabil pentru Transport, a declarat: “Când ceva nu merge aşa cum ar trebui în timpul unei călătorii, pasagerii trebuie să îşi cunoască drepturile şi să ştie unde pot cere ajutor. Consumatorii care sunt conştienţi de drepturile lor şi ştiu cum să le folosească pot face uz pe deplin de potenţialul Pieţei Unice, determinând-o să funcţioneze în folosul lor. Ziua Aeroportului, organizată chiar înaintea vacanţei de vară, este o altă oportunitate pentru pasageri  de a aduna informaţii folositoare despre drepturile lor atunci când călătoresc cu avionul.”

Comisarul European pentru Sănătate şi Consumatori John Dalli a afirmat: “Centrele Europene ale Consumatorilor ajută în fiecare zi cetăţenii în probleme concrete de consum transfrontalier şi contribuie adesea la rezolvarea uşoară şi rapidă a disputelor. Salut campania de informare cu scop determinat de astăzi , care oferă informaţiile potrivite la momentul potrivit. Sprijinim reţeaua ECC deoarece dorim să sprijinim cetăţenii în a-şi vedea drepturile aplicate în mod corespunzător.”

De ce contează?

În 2011, Centrele Europene ale Consumatorilor s-au confruntat cu aproximativ 28 000 de reclamaţii referitoare la achiziţii transfrontaliere de bunuri şi servicii. Subiectul principal, reprezentând o cincime din numărul total de reclamaţii (mai mult de 5600), vizează călătoria cu avionul. Principala cauză a reclamaţiilor o reprezentau anulările zborurilor (aproximativ 30% dintre cazuri), întârzierile (24%), pierderea sau deteriorarea bagajelor (15%), dar şi refuzul îmbarcării, preţurile şi suprataxele non-transparente, problemele  tehnice în procesul de rezervare sau practicile comerciale neloiale. Consumatorii europeni merită să obţină informaţii clare despre drepturile lor şi să beneficieze de ajutor în soluţionarea problemelor facil şi rapid.

Centrele Europene ale Consumatorilor au reuşit să ajute consumatorii să obţină o rezolvare pe cale amiabilă în aproximativ 50% dintre cazuri în 2011. Acestea colaborează îndeaproape cu autorităţile naţionale responsabile cu punerea în aplicare a prevederilor legislaţiei privind drepturile pasagerilor şi direcţionează cazurile nerezolvate către acestea sau către alte instituţii care ajută consumatorii să îşi rezolve problemele în afara instanţei (entităţi alternative de soluţionare a litigiilor). Punerea în aplicare a drepturilor consumatorilor nu ajută doar consumatorul ci aduce beneficii şi mediului de afaceri şi economiei europene. Împuternicirea celor 500 de milioane de consumatori ai Europei, ale căror cheltuieli se ridică la 56% din PIB-ul UE, va fi o contribuţie esenţială la creşterea economică.

Studiu de caz – Centrul European al Consumatorului în sprijinul călătorilor cu avionul

O pasageră belgiană a rezervat 5 bilete pentru ea şi pentru familia ei, la o cursă de la Bruxelles la Barcelona cu o companie aeriană care nu era belgiană. În ziua plecării, s-au înregistrat şi îmbarcat în avion la 9:30 dimineaţa. Totuşi, din cauza unei probleme tehnice, toţi pasagerii au fost nevoiţi să părăsească avionul şi au rămas în aeroport până la 11:45, neprimind însă nici o informaţie în acest timp. După o aşteptare de 14 ore, pasagera belgiană a completat un formular de reclamaţie şi s-a întors acasă. Din moment ce compania aeriană nu a răspuns, pasagera a contactat ECC Belgia. Cu ajutorul centrului, ea a primit o rambursare pentru biletele de avion (€963.75) şi o compensaţie de 250€ per pasager (1250€). Mai multe astfel de cazuri găsiţi pe http://ec.europa.eu/ecc-net.

Ce altceva mai fac Centrele Europene ale Consumatorilor?

Centrele operează în 29 de ţări (toate statele Uniunii Europene plus Norvegia şi Islanda) oferind consiliere online, dar şi directă consumatorilor care fac achiziţii transfrontaliere.

Când consumatorii întâmpină probleme (de exemplu cu o restituire, reparaţie sau înlocuire la care sunt îndreptăţiţi prin legislația Uniunii Europene) şi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în mod direct cu comerciantul, Centrele pot interveni în numele consumatorilor. Aceasta implică de cele mai multe ori contactarea centrului din ţara căreia aparţine comerciantul, care la rândul său va discuta cu agentul economic respectiv.

Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor este cofinanţată de Comisia Europeană şi de autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor.

Care este legislaţia relevantă pentru călătorii cu avionul?

Legislaţia UE are în vedere pasagerii  care pleacă de pe aeroporturi din UE, sau care sosesc  pe un aeroport UE din afara spaţiului Uniunii Europene călătorind cu o companie aeriană înregistrată în spaţiul European.

Pasagerii au dreptul să beneficieze de informaţii corecte cu privire la drepturile lor şi de sprijin în cazul unor nereguli ale zborului cum ar fi anulări, întârzieri sau refuzuri de îmbarcare. În anumite situaţii pasagerii pot avea dreptul şi la restituirea valorii biletelor lor şi/sau la primirea unei compensaţii.

Există, de asemenea, legislaţie care protejează pasagerii cu dizabilităţi sau mobilitate redusă împotriva discriminării în momentul rezervării, sau călătoriei. Aceşti pasageri sunt îndreptăţiţi să primească asistenţă gratuită pentru a le permite să călătorească pe picior de egalitate cu ceilalţi pasageri.  Convenţia de la Montreal reglementează problematica bagajelor pierdute sau deteriorate.

Există, de asemenea, reguli comune pentru operarea serviciilor aeriene în UE, care reglementează, printre altele, transparenţa preţurilor biletelor şi a taxelor de aeroport.

ECC-Net este alcătuită din centrele europene pentru consumatori din 29 de ţări (27 state membre ale U.E., plus Norvegia şi Islanda), şi este co-finanţată de Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor a Comisiei Europene şi de către fiecare dintre statele membre. Scopul reţelei este de a crea încrederea în piaţa internă europeană, oferind consumatorilor informaţii utile în privire la drepturile lor, consiliere şi ajutor în achiziţii transfrontaliere.

În Europa, „Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor ", îi ajută pe consumatori în ceea ce priveşte problema cumpărăturilor transfrontaliere.

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

În România, „Centrul European al Consumatorilor ", oferă consumatorilor o gamă variată de servicii, de la informarea asupra drepturilor lor, la oferirea de consultanţă şi sprijin în rezolvarea problemelor pe care le întâmpină. https://www.eccromania.ro/

print