Ce este SOL

 

Atunci când ai o problemă cu un comerciant în ceea ce privește un produs sau serviciu pe care l-ai cumpărat de la acesta poți să găsești o soluție utlizând o procedură de Soluționarea Alternativă a Disputelor (SAL). În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, procedurile SAL poartă diverse nume: mediere, conciliere, arbitraj, ombudsman, în funcție de specificul fiecărei țări în parte.

În cazul în care procedura se desfășoară online, aceasta poartă denumirea de Soluționare Online a Litigiilor (SOL). Soluționarea Online a Litigiilor se realizează prin Intermediul unei Platforme SOL, realizată și pusă la dispoziție de Comisia Europeană, în baza Regulamentului (UE) nr. 524/2013 privind soluționarea online a litigiilor de consum.

Procedurile SAL și SOL reprezintă alternative la soluționarea litigiilor prin intermediul instanțelor de judecată și presupun o perioadă de rezolvare mult redusă și costuri mult mai mici decât procedura judecătorească, atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți.